Thursday, August 19, 2010

haishh~~!!!


de sorang kawan pmpuan aku ni...
dtg tanye aku sal pakwe die...
aku tau pakwe die mmg baik...
mmg aku kagum la ngan pakwe die ni...
aku knal gak ngan pakwe die...
antara kwn aku gak la...
baik...pndiam...caring gile babi~~
hurmm....


antara persoalannya kwn aku ni....
~aku rase pakwe aku de pmpuan lain la...
~aku jeles tau...
~rmai sgt peminat pmpuan die tu....
~ishh!!!

antara jawapan yg aku leh jwb.....
~ko syg die?
~die syg ko x?
~jeles 2 biase...
~tapi...ko de amik berat kat die?
~ko bleh lawan pminat2 pmpuan die?

die jwb & persoalkan aku balik....
~mst la syg!!!
~ermm...kdg2 aku msg...kdg2 aku biarkan je die...
~aku bz la!!

aku ckp....
~dah syg...
~kne la msg...wlaupon pndek....bz mne pon ko
~call la...tnjuk ko amik berat kat die...
~tunjuk ko lebih2 'minat' die banding ngan peminat die yg lain....
~tunjuk ko 'perlukan' die...

die ckp lak...
~hurmm...
~aku cube...
~tp...camne aku nak tau die syg aku?

aku senyum....
~aku lelaki...
~naluri....
~aku pon penah jd cam pakwe ko...
~TRUST ME!!!

die snyum sambil & mata berair....
~time kasih....
~aku cube beb~~~

so...aku rase aku dah jumpe jwpan yg lagi tepat tuk die...
=D

cinta perlukan pengorbanan!
cinta perlukan persefahaman.
cinta perlukan kesabaran.
cinta perlukan kerinduan.
cinta perlukan kecemburuan.
cinta perlukan ketoleransian.
cinta perlukan ketolakansuran!
cinta perlukan keserasian!
cinta perlukan penghormatan.
cinta perlukan kehangatan.
dan banyak lagi yang cinta perlukan.... (korang sendiri boleh tambah senaraikan)

dan, ada juga yang cinta tak perlukan....

cinta tak perlukan keegoan.
cinta tak perlukan kecurangan.
cinta tak perlukan hipokrit.
cinta tak perlukan kedinginan.
cinta tak perlukan pelajaran.
cinta tak perlukan mata....

kerana cinta itu buta!

PEACE~~!!

Tuesday, August 17, 2010

aku...kasyah...fahri....2



sblum ni aku cite pasal kasyah....
memang x d sangkal la...
rmai yang nak jd cam kasyah...
ensem....bergaya....
mane x nye...gaji loaded...
pkaian branded jek...
berlainan dgn fahri ni......

FAHRI
seorg pelajar bijak pandai dr Universiti Al-Azhar, Mesir (cita-cita aku mase kcik dulu)...
tp...miskin...dari indonesia....
aku kagum ngan kerajinan dia...
ingatan dia yg kuat...menghafaz al-quran...hadis....
dan pd pndangan aku...fahri ni pon ensem gak...
fahri pandai merancang jadual hidup dia....
memang teratur hidup dia...ketua dlm umah sewa...
dpt jd pelajar tok guru terkenal...
mase ni sorg penganut kristian orthodox, Maria dah mula mencintai dia...
tp...jodoh fahri dah d tetapkan tuk Aishah, gadis jerman-turki yg kaya raya....
kawin free...sume free...fahri cuma perlu belajar je....fuhh~~
dalam mse yg sama...Nurul, kwn fahri ni pon cintai fahri diam2....
sedang fahri ngan aishah enak melayari bahtera perkahwinan...
tiba2 fahri di penjarakan...
azabnya....ya Allah...aku pon terasa beb...
sebabnya????
die di tuduh merogol Noura...gadis yg pernah fahri & maria selamatkan 1 mase dulu...
dlm mse sume org perlukan maria sbg saksi...
maria dah jatuh sakit....sakit cinta kata doktor...
maria sgt terseksa bila dia dpt tau fahri dah kahwin...
berkat pertolongan sume pihak...
fahri dpt bebas kejap...tuk memulihkan maria...
tuk memulihkan maria...fahri terpaksa bernikah ngan maria...
atas kerelaan aishah...fahri & maria pon bernikah....
dan maria dpt sedar..tp..kejap...tuk jd saksi d mahkamah....
lepas sumenye selesai...fahri di bebaskan...
maria pon mnghembuskan nafas terakhir....

fuhh~~~
korang tgk...orang kalau dah baik...
sume orang syg... ^_^
aku pernah sembang ngan sorg kawan...
"i wish i can be like kasyah AND fahri~~!!"
she said....
"no need~~!!JUZ BE URSELF... LOVE URSELF...."
"IMPROVE WHATEVER KEKURANGAN DLM DIRI"
"BECOME A GOOD GOOD AND GOOOOODD KHALIFAH~~!!"
then...im juz realize....
love myself~~!!!
yeah~~!!!!
LOVE URSELF MOHD FARIES LATIF~~!!


=D

Sunday, August 15, 2010

aku...kasyah...fahri....


sape kasyah?
sape fahri?
well....
kasyah khairudin hero lagenda budak setan (LBS) ....
fahri abdillah hero ayat-ayat cinta (AAC) ....
pe kaitan diorang ngan aku??
lepas aku bace ketiga-tiga novel LBS ngan AAC...
aku sangat tertarik ngan watak diorg ni...
ye aku tau mustahil aku nak jadi cam diorg...
tp...
sedikit sebanyak....
aku cuba amik pe yang positif dari watak diorg...
dan aku cuba olah dan sebatikan dalam diri aku.. =D

KASYAH
kasyah ni boleh diibaratkan sebagai romeo melayu la....
aku memang suka cara ahadiat akashah mewujudkan watak kasyah ni...
seorg yang nakal mase sekolah...tp..cerdik dan aktif...
kurang kasih sayang menyebakan die jd nakal...
smpai la kehadiran watak AYU...
seluruh kehidupan kasyah ni berubah...
dari seorg ketua kelab anti perempuan...
terus jadi seorg yang romantik...(bukan jiwang ok?)
setianya kasyah pada cintanya membuatkan aku kagum...
walaupon ayu dah berkahwin dan bercerai...
walaupon ayu dah bertukar wajah menjadi amelia...
walaupon ayu amnesia (ilang ingatan akibat tekanan)...
walaupon dengan kehadiran KATERINA @ KATE...
walaupon kate dah mencintai kasyah...
dan kasyah mencintai kate...
namun...
cinta kasyah tetap utuh untuk ayu...
dan...ditakdirkan ayu & kasyah berkahwin gak...
tapi..ayu meninggal mase melahirkan ATHIRAH~~
hurmm...mase ni kawan aku dah menyedarkan aku...
x guna kalo aku ni nak mencintai orang cam ayu...
sebabnya....ayu dah menjanda...
ayu dah berubah wajah (walaupon makin cantik)
ayu dah amnesia...
baru la aku dpt kahwini ayu...
tp...
cari la orang cam kate....
tetap setia ngan romeo die....
setia ngan kasyah....
walaupon kasyah dah kahwin ngan ayu...
dan menduda....
tp...kate tetap ngan cinta pada kasyah....
hurmm...

~CINTAILAH ORANG YANG MENCINTAI KITA~

ni pengajaran yang aku dpt....
walaupon bermacam dugaan dan ujian....
kasyah tetap ngan cinta dia pada kate....
betapa agungnya cinta kasyah ni....

^_^


~to be continue

Thursday, August 12, 2010

aku..dia...dan jodoh~~



bila sebut pasal jodoh...
aku suka menghubungkaitkan 2 pernyataan ni....

"SESUNGGUHNYA ALLAH TAKKAN UBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN
KAUM ITU MENGUBAH NASIBNYA SENDIRI" (Ar-Ra'ad : 11)

&

"JODOH, AJAL MAUT DAN REZEKI SUME TELAH DI TETAPKAN TUK KITA"

so...aku ngan sesuka hati aku...
membelitkan pale otak aku n pale otak kawan-kawan aku...
hahaha...
pe kaitannya???
@
xde kaitan???
jadi...banyak gak opinion yg aku dpt....
ni la antaranya....

1. jodoh memang dah di tetapkan...tapi...kita sendiri kena la berusaha
untuk 'jodoh' kita tu...kalau setakat menunggu tanpa wat pe2...
haishh...payah la...bukan x de..ade...payah...dan...
bergantung pada nasib....

2.ajal memang dah di tetapkan...oleh itu..jangan la kita ni ngan suke2 hati...
gi kelar nadi..ngan harapan...ajal dah di tetapkan...adehh...
BENGONG...(aku yang kene...sebab bagi example ni) T_T
itu bunuh diri...dats y bunuh diri itu berdosa besar...~~MURTAD~~

3.rezeki pon camtu...memang telah d tetapkan rezeki tuk kita...
tapi adalah menjadi BONUS andai kita berusaha ngan lebih lagi... =D

4.setelah kita berusaha...berusaha...jangan lupa meletakkan tawakal kita
pada Allah...sebab..kita ni merancang je...Allah yang tentukan..
KUN FAYA KUN~!!

5.takdir Allah ada di hujung usaha manusia. Allah maha adil. Dia akan
memberikan sesuatu kepada umat-Nya sesuai dengan kadar
usaha & ikhtiharnya =D

6.sesorang dengan tujuan yang jelas akan membuat kemajuan walaupun
melalui jalan yang sulit.
sesorang yang tanpa tujuan tidak akan membuat
kemajuan walaupun ia berada di jalan yang lurus (Thomas Carlyle)


jadi...dari opinion2 di atas...pe yang dapat aku simpulkan...
pe yang kawan-kawan dah simpulkan kat pale hotak aku ni...
tak yah nak pening kepala pikir pasal jodoh ni...
kalau kita nak..usaha..xnak..sudah... =D


my words for today...
KEBAHAGIAAN DIRI KITA BUKAN DI TENTUKAN OLEH ORANG LAIN.
KEBAHAGIAAN KITA DI CORAKKAN OLEH KITA SENDIRI.
KALAU DAH JODOH MEMANG TAK KE MANA.
TAPI,TANPA USAHA TAK KE MANA LA KITA DAN JODOH~~


am i betterman~~~??

sepanjang aku berkaraoke ngan anas...aku suke bile die tujukan lagu ni tuk aku...
thanx dude~~!!
bagi aku...die nyanyi lagu ni lagi baik dari robbie william sendiri...
hurmm...x dapat aku ungkapkan...memang mendalam maksud lagu...
dan anas tujukan lagu ni tuk aku pada waktu yang tepat (mase tu)....
memwatkan tido malam aku x lena...mencari makna d sebalik lirik lagu ni...
bermuhasabah diri....sambil mendengar lagu ni berulang-ulang kali....
AM I BETTERMAN~~??? ~,~


video


Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But Love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can
To be a better man

Tuesday, August 10, 2010

ogostos (ogos dalam bahasa arab) ~~



sedar x sedar..dah bulan ogos dah...kalo nak ikutkan..aku pling tggu bulan 8...bukan sebab birthday aku saje..tp...sebab bulan kemerdekaan...pastu..aku sndiri suke no.8 (bulat2 cam aku) :D
dan tanpa di sedari...ramadhan tahun ni jatuh dalam bulan 8..secara tepatnya..pada 11 ogos....
wahh..birthday aku..awal ramadhan..cuti...duduk umah...bosan... ~,~
hurmm....pagi-pagi bangun tengok seberapa ramai yang wish aku...hehehe..actually..x ramai pon..sebab aku x suke heboh2kan....even..kat fb aku pon aku x letak d.o.b aku...sape yang tau..ingat kat aku..terus je la wish...
dis morning...bangun sahur...pas sahur...tolong mama wat kueh raye...even...smpai skrg aku x tido lagi...aku nak cube wat camni la tiap2 ari...
orang cakap hidup ni x lame...so..bile lagi nak tingkatkan amal ibadah...orang cakap hidup lebih manis kalau kita sulamkan ngan amal ibadah...so..aku harap bulan ramadhan kali bawak pengertian besar dalam hidup aku...ngan kehadiran orang yang aku cinta sangat dari dulu sampai skrg...... ^_^
malam tadi...aku gi solat terawih..alhamdulillah...dapat la 8 rakaat + 2 witir....ngan keadaan aku yang selsema + mcm nak demam...dpat gak aku wat semayang terawih...then..de tazkirah sket...so..aku nak share pe yang aku dgr....


~nama saya SYA'BAN...sy ingin mengingatkan anda bahawa jiran sy iaitu RAMADHAN akan datang mengunjungi anda bersama isterinya iaitu REZEKI dan kedua2 anaknya iaitu SAHUR dan IFTAR..mreka akan ditemani oleh ketiga2 cucunya iaitu RAHMAT, BARAKAH dan KEAMPUNAN.mereka akan pulang slps 30 hari dengan menaiki psawat EID AIRLINES...hargai mereka dan anda akan mdpt barakah..INSYA'ALLAH~


pas aku dengar cite ni..aduh..meremang bulu roma aku...hurmm... ~,~

adeh..bosan gak duduk umah cuti2 ni...sunyi...birthday cam x birthday jek... T_T
pagi tadi kak wan dah call...wish birthday...siap tanye x g celebrate?
nak celebrate amende..pose...dah la cuti...hurm...xpe la...mesti de hikmah kan?? :D

my words 4 today....

~aku akan terus meningkat dewasa dan tua...aku akan menjadi semakin kuat dan tabah....aku akan belajar dan terus belajar...hidup ini bukan mudah...hidup ini perlukan pengorbanan...dan aku akan terus berkorban walaupun aku sendiri tak mampu tuk harunginya~ ^_^




Sunday, August 1, 2010

aku dan six pax~~



start 27 jun aritu...aku dah mula diet balik...exercise...workout....macam2 lagi la aku wat...
demi nak dapatkan badan cam diorg ni...
biase korg tgk wallpaper hp, org letak pic awek la...pic pakwe la..pic kartun la..
aku x..aku letak pic ronaldo ni..wat pembakar semangat aku...hahaha~~~
mmg berkesan la..tiap kali alu tgk hp aku..membara semangat aku beb...
so..ape yang dah & sedang aku wat???

1.wat research dalam internet about wat im gonna do...eat...
2.kawal makan...dats mean..aku suke makan...so...aku makan juz tuk merasa...then..bila lapar lagi, aku akan makan...sbb...badan perlukan makanan tuk jalankan proses metabolisme...lagi satu...aku dah mula amik berat apa yg aku makan sekarang nih...kurangkan lemak..lebihkan protein...
3.gym~~
4.jogging~~
5.training futball harder n harder....
6.tido cukup...
7. sit up 50 kali tiap kali lepas solat....
8. ~~~~~

well..skrg ni..walaupon aku x dpt lagi 6 pax ni...tp..aku dah dapat rasekan yang suar aku makin longgar... :D pasni..aku kne work more harder n harder...nak2 nanti ramadhan nak tiba..lagi la aku boleh capai impian aku nih~~
mudah-mudahan raya syawal nanti..aku dapat badan yang aku nak~~!!!
CHAIYOK3~~!!!!